Tips voor het kiezen van een bedrijfsnaam

Ondernemers die al een tijd aan het ondernemen zijn hebben voor hetzelfde probleem gestaan als startende ondernemers: het kiezen van een pakkende bedrijfsnaam.
 

Het is cruciaal om een goede bedrijfsnaam te kiezen bij het oprichten van een nieuwe organisatie. Een bedrijfsnaam moet pakkend en goed te onthouden zijn, maar wat vooral belangrijk is is de verbeelding. Wanneer je een bedrijfsnaam uitspreekt moet men direct een beeld krijgen bij de naam en de spelling er van. Wanneer men je wat glazig aankijkt is het duidelijk dat je een bedrijfsnaam hebt gekozen die het in de wandelgangen minder goed doet.

Wat vermeden moet worden

Een bedrijfsnaam dat lastig te onthouden is

Een bedrijfsnaam dat lastig te onthouden is zal minder snel bij mensen blijven hangen. De kans dat je wordt aanbevolen is kleiner dan wanneer je een bedrijfsnaam kiest die mondeling makkelijk te verspreiden is. 

Een bedrijfsnaam dat moeilijk te spellen is

Je hoort deze bedrijfsnamen steeds vaker en vaker via radio- of TV-commercials. Je herkent ze aan de laatste zin van de commercial; “Bedrijfsnaem met A E M”. Dit soort bedrijven zijn lastig te vinden op internet, omdat men niet weet hoe je de bedrijfsnaam spelt. 

Een bedrijfsnaam die tijdsgebonden is

Bedrijven die zijn opgericht voor de eeuwwisseling hadden nogal de neiging om “2000” te verwerken in hun bedrijfsnaam. Toendertijd werd dit als hip en vooruitstrevend ervaren, tegenwoordig is het vooral gedateerd. 

Een bedrijfsnaam die niet uit te breiden is

Kies een bedrijfsnaam zonder limitatie. Een bedrijfsnaam met de plaatsnaam er in verwerkt kan potentiële klanten buiten deze omgeving afstoten. Wanneer je een bedrijf opricht met als naam “Bedrijfhulp Amsterdam” zullen bedrijven buiten deze regio je waarschijnlijk links laten liggen.

Tips

Rapportcijfers geven

Stel een lijst op met potentiële namen, een stuk of 25. Beoordeel deze namen op klank en uitspreekbaarheid en geef iedere naam vervolgens een cijfer van schaal 1 tot 10. Als je met partners samenwerkt kan je de lijst voorlezen en een ander een cijfer laten geven. Bereken de eindscore per naam en kies vervolgens de top 5 namen. Deze top 5 kan je even laten bezinken. 

Meten is weten

De top 5 potentiele bedrijfsnamen kan je vervolgens gaan ‘proberen’ op vrienden en kennissen. Vraag of de bedrijfsnamen betrouwbaar overkomen, en of ze niet eigenschappen hebben die beter voorkomen kunnen worden.

Beschikbaarheid

Welke domeinnamen zijn beschikbaar voor je top 5 bedrijf? Een bedrijfsnaam is belangrijk, maar als deze niet meer beschikbaar is kan je wellicht beter overwegen om een alternatief te kiezen uit de top 5.

Uniek

Zorg dat je bedrijfsnaam uniek is binnen je branche. Er zijn al genoeg concurrenten, dus onderscheidend vermogen is welkom.

Overig advies?

Hebben jullie een aanvulling op onze tips? Deel ze met de andere ondernemers via onderstaande reactiebox. 

Rate this post