aandacht-tijd-focus

Stop met het managen van je tijd, en focus je aandacht!

“Any man who can drive safely while kissing a pretty girl is simply not giving the kiss the attention it deserves.” ~ Albert Einstein

Wat als je je niet langer druk maakte over het besteden van je tijd, maar je focuste op je aandacht? Geloof ons… je krijgt meer gedaan en zit nog lekkerder in je vel ook!

Iemand kan zijn tijd doorbrengen aan zijn of haar bureau, maar waar denkt diegene aan? Aan de persoon naast hen? Zijn ze ideeën aan het brainstormen? Denken ze na over het leven? Of zijn ze aan het dubben over de lunch?

De keuze die wij allemaal keer op keer moeten maken in het leven is waar wij onze aandacht aan besteden. Sommige mensen zullen zeggen dat dit inherent is aan het “besteden van je tijd”, maar als wij aan tijdsbesteding denken, denken we aan acties als eten, slapen, zwemmen, lezen, schrijven, zitten aan je bureau, enzovoort.

Stop met het managen van je tijd, en focus je aandacht!

Lichaam en geest op een lijn

Besteden van je tijd is gericht op de aanwezigheid van je lichaam. Besteden van aandacht heeft betrekking op je geest. Een onderzoek van Harvard heeft aangetoond dat afleiding ons ongelukkig maakt. Afleiding werd hierbij gedefinieerd als het fysiek iets uitvoeren, terwijl je gedachtes ergens anders zijn. Dit is een aandachtsprobleem, geen gebrek aan tijd. Het gaat hierbij om het aanwezig zijn waar je bent en het in contact staan met je directe omgeving. Dit houdt in dat je moet stoppen met appen naar je ene vriendengroep, terwijl je fysiek met je andere vriendengroep op stap bent!

Om het anders te zeggen: als je aan het werk bent en je je laat afleiden door notificaties en dumpert-video’s, ben je technisch gezien aan het “werk”, maar je aandacht is verdeeld. Vergelijk de resultaten van deze werksessie maar eens met een waar je aandacht volledig gefocust is op je taak, het verschil zal je doen verbazen. Sommige mensen krijgen dan ook meer voor elkaar in 20 minuten, dan anderen in 4 uur voor elkaar krijgen. Dit omdat zij hun aandacht dusdanig beter focussen.

Waarom aandacht belangrijker is dan tijd

Aandacht is macht. Mensen dragen flitsende kleding om op te vallen. Adverteerders spenderen miljoenen euro’s om je aandacht voor 5 seconden vast te houden. Rock-, en filmsterren worden geprezen om hun vermogen te entertainen, ofwel de aandacht van mensen voor uren aan een vast te houden. Voor iets zo kostbaar als onze aandacht, is het ironisch dat iedereen zich juist focust op tijdsmanagement. Tijdsmanagement is saai, laat ruimte over tot interpretatie en laat je aandacht wegebben.

Wat te doen: Als je gaat zitten om te werken, denk dan niet aan je date van vanavond. Maar focus je aandacht op je taak voor de komende 5 minuten en verleng deze aandachtsboog met een aanvullende 5 minuten, wanneer nodig. Gezien de menselijke neiging om aandacht te verliezen (zeker gezien de moderne wereld vol afleidingen), is het verstandig om je te richten op korte momenten met ‘laser focus’. Als je er daarentegen voor kiest om ergens “een uur aan te werken”, varieert je attentieboog sterk en daarmee ook de resultaten van je werk.

Wat je doel ook mogen zijn in het leven, van geluk tot succes, focus je aandacht waar nodig en je zult zien dat je tijd overhoudt. Er zitten meer dan genoeg uren in een dag, maar heb je overal wel je aandacht bij? Dat is de vraag.

Veel mensen zijn bekend met het Pareto Principe, of het 80/20 principe, waarin staat dat 80% van de resultaten uit 20% van het werk voortkomen. Dit toont eigelijk al aan dat werk waar je je aandacht bijhoudt veel meer resultaat boekt, dan werk waar je je aandacht niet bij hebt.

Focus je aandacht vandaag maar eens en maak je niet druk om je tijdsmanagement. Je zult zien hoe goed het werkt, je energie geeft en je productiviteit verhoogt.

Bron: Motivation Grid

Rate this post