Meest gemaakte fouten van startende ondernemers

euro-870757_1280.jpg

Een eigen bedrijf starten is een heel avontuur. Gelukkig zijn al velen je voorgegaan en kan je leren van hun ervaringen. In dit artikel hebben wij de meest gemaakte fouten van starters uitgewerkt. Doe er je voordeel mee en voorkom de meest gemaakte fouten.

Starten zonder plan

Het opstellen van een ondernemingsplan kan veel problemen uit de weg helpen.
Een idee kan nog zo goed in je hoofd zitten, maar pas tijdens het uitwerken ervan op papier merk je waar je allemaal rekening mee moet houden. Is je product of dienstomschrijving duidelijk? 
Zijn de doelgroep en doelstelling goed geformuleerd? Heb je nagedacht over verzekeringen, administratie en andere financiele aspecten? Door je idee volledig uit te werken op papier hou je rekening met alle details en voorkom je problemen.

Niet gebruik maken van je netwerk

De keuze om voor jezelf te beginnen betekent niet dat je vanaf nul begint. In je eerdere loopbaan en omgeving heb je waarschijnlijk al de nodige relaties opgebouwd. Vergeet hier niet gebruik van te maken. Het hoeft hier niet direct om potentiele klanten te gaan, maar om mensen die jouw bedrijf kunnen aanprijzen, je kunnen helpen met de administratie of zelfs potentiele werknemers.

Vrijheid te letterlijk nemen

Voor jezelf starten heeft een bepaalde aantrekkingskracht voor mensen en wordt vaak gezien als luxeleventje, maar niets is minder waar. Er hangt wel geen hijgende baas boven je nek als je een keer een half uurtje langer blijft liggen, maar vergeet niet dat ondernemen hard werken is. Je bent immers verantwoordelijke voor alle aspecten van je organisatie, niet alleen voor acquisitie of de administratie. 

Slecht omgaan met financien

Je te snel te rijk rekenenen en het niet hebben van overzicht in je financiele situatie is een van de meest gemaakte fouten van starters. Een vliegende start is mooi, maar het kan je niet altijd voor de wind gaan, hou hier rekening mee en bouw reserves op, Zorg er voor dat je overzicht houdt in je in- en uitgaven. Met behulp van een factureringssysteem als Teambase kan je overzicht houden in je financien. Boek inkomende facturen netjes in en vergeet ook niet rekening te houden met de belastingdienst. Zet de BTW bijvoorbeeld op een (rente)rekening en sta nooit voor verrassingen tijdens je aangifte.

Rate this post

Comments

comments

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *