Hoe belangrijk is marketing voor kleine bedrijven?

customer-magnet-1019871_640.jpg

Veel kleine bedrijven denken bij marketing maar aan één ding: verkopen. Alhoewel dit een belangrijk onderdeel van marketing is, omdat het omzet binnen brengt en de deuren openhoudt, is het slechts één onderdeel. Marketing omvat in principe ‘alles dat je doet’. Dit wil zeggen, marketing is elk contact dat je met mensen buiten je organisatie om hebt. Hier draait het allereerst om het laten weten dat je je op de markt begeeft, om de mensen vervolgens over te halen om zaken met je te doen en je diensten en/of producten te verkopen.

Marketing geeft je de mogelijkheid om meer omzet te genereren, een relatie op te bouwen met je klanten, de gemeenschap en je industrie. En hoewel marketing niet veel hoeft te kosten, zitten er wel degelijk kosten en tijd aan verbonden.

Een goede marketingstrategie bestaat uit een aantal activiteiten. Eén van de activiteiten die daarbij het meest over het hoofd gezien wordt is public relations. Oftewel, nieuws over jouw bedrijf in de handen van potentiele klanten krijgen. Soms kan dit gedaan worden door nieuwsinstanties te benaderen. In andere gevallen gebeurt dit wanneer je meewerkt aan projecten in de gemeenschap, met stichtingen en/of publieke organisaties. Een website wordt daarbij ook gezien als een belangrijk onderdeel, maar enkel het hebben van een website is tegenwoordig niet meer voldoende.

Let erop dat je website voldoende gefocust is en onderhouden wordt, anders zal je hier weinig resultaat zien.

Een marketingstrategie behoeft print materiaal. Brochures kunnen hier een onderdeel van zijn, maar ook prijskaartjes, productomschrijvingen, en handleidingen zijn materiaal die een marketingstrategie kunnen ondersteunen. Mocht je echter maar één ding gaan printen, laat het dan visitekaartjes zijn. Deze zijn veelvoudig toepasbaar: van simpelweg het meegeven bij een verkoop tot op de netwerkvloer.

Marketing is ook borden, kleuren, logo’s, klantenservice, een glimlach als iemand je zaak binnenstapt en een schone winkel- of kantoorvloer. Het is verpakkingen, schermen, prijzen en reageren op vragen van klanten. Het is ‘alles dat je doet’.

Marketing hoeft niet altijd slim, grappig of ‘catchy’ te zijn, maar het moet wel oogstrelend zijn. Hoe vaak onthoud je niet een leus, reclamecampagne of afbeelding, maar niet de bedrijfsnaam?

Raak niet ontmoedigd als je marketingwerkzaamheden niet direct hun vruchten afwerpen, want niet alle marketingactiviteiten zullen succesvol zijn. Door je marketingwerkzaamheden te meten kan je erachter komen welke hebben gewerkt en welke niet. Dit klinkt ingewikkeld, maar het kan al zo simpel zijn als klanten te vragen waarom zij voor jou hebben gekozen.

Marketing is een investering, niet een kostenpost. En het zou zomaar eens de beste investering kunnen zijn doe je ooit doet.

 

Rate this post