Factuur

Een factuur is een document dat een betalingsverplichting van een klant aan een leverancier weergeeft. Een creditnota is het tegenovergestelde van een factuur. 

Verschil tussen factuur, pro-formafactuur, creditfactuur en handelsfactuur

Naast een factuur bestaat er ook nog een pro-formafactuur en een handelsfactuur. In veel gevallen worden deze verward met een normale factuur. De pro-formafactuur wordt veel gebruik als tijdelijk factuur bij vooruitbetalingen. Wanneer de betaling ontvangen is door de ontvangde partij worden de dienst of goederen geleverd en achter het echte factuur verzonden. Een handelsfactuur wordt ook wel commerciele- of douanafactuur genoemd. Het handelsfactuur is enkel bestemd voor informatie over het transport om de waarde van de goederen aan te geven. 

Sluitende BTW-administratie

Ondernemers hebben een sluitende BTW-administratie nodig. Om een sluitende BTW-administratie te kunnen voeren heeft een ondernemer een facturenadministratie nodig. Wanneer moet u als ondernemer een factuur maken en waaraan moet dit factuur voldoen?

  • Een factuur dien je te maken voor alle diensten en goederen die je aan een andere ondernemer levert. In veel gevallen dient er ook een factuur opgemaakt te worden wanneer de afnemer geen ondernemer is. Enkele uitzonderingen zijn ondernemers in taxivervoer, horeca. 
  • Je dient een factuur te maken wanneer er sprake is van een vooruitbetaling. Er hoeft echter geen factuur gestuurd te worden wanneer het intracommunautaire leveringen betreft.
  • Een factuur dient te voldoen aan de verplichte gegevens, welke worden gesteld door de belastingdienst.
  • Een factuurt dient uiterlijk verzonden te worden op de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarin je hebt geleverd.
  • Facturen dienen minimaal 7 jaar bewaard te worden. (let op: Facturen dienen 10 jaar bewaard te worden in het geval van electronische diensten, telefcommunicatiediensten en radio- televisieomroepdiensten.

BTW-bedrag

Als het verschuldige  BTW-bedrag uit meer dan 2 cijfers achter de komma bestaat, mag dit worden afgerond tot 2 cijfers achter de komma.

Factuur maken zonder zorgen

Met Teambase maak je zelf eenvoudig een factuur zonder je zorgen te hoeven maken over al deze regels. Deze zijn namelijk al opgenomen in het factuurprogramma. Wil je Teambase gratis en vrijblijvend proberen? Dat kan!