7 Tips om je Takenlijst Haalbaar te Maken

We hebben het al eerder gehad over het efficiënter indelen van je dag, waarin de eerste tip het bijhouden van een takenlijst is. Daar zijn we echter niet verder ingegaan op de inhoud van een takenlijst. Omdat een takenlijst nou eenmaal onmisbaar is voor een efficiente werkdag, bespreken wij in dit artikel 7 – soms wat ongewone – tips om ervoor te zorgen dat je takenlijst haalbaar is en blijft.

7. Verdeel je taken in drie verschillende categorieën

Om productief te blijven kan je je takenlijst het beste opdelen in drie verschillende categorieen: waarvan één belangrijke taak (iets dat je direct moet doen), een taak die je zou moeten doen (die bijdraagt aan je lange termijn doelen), en iets dat je graag wilt doen. Op deze manier behoud je een goede balans tussen je korte- en lange termijn doelen en doe je ook iets dat je echt leuk vindt.

6. Hou een digitale én een papieren takenlijst bij

Iedereen probeert papierloos te gaan, maar geloof ons: gebruik je digitale takenlijst voor je complete takenlijst en gebruik een dagelijkse papieren takenlijst om je gefocust te houden. Zo komt de takenlijst veel minder overweldigend over en kan je aan het einde van de dag mooi een takenlijst afstrepen, of beter nog voldaan in de prullenbak werpen.

5. Maak gebruik van de 1-3-5 regel

Probeer 1 grote taak, 3 middelgrote taken en 5 kleine taken per dag af te strepen. Alternatief, kan je ook gebruik maken van de 3-2 regel (3 grote taken en 2 kleine taken).

4. Verwijder alles en stel je takenlijst opnieuw op

Takenlijsten worden al snel een enorme en onhandelbare verzameling van taken. Sommige van deze taken zijn vaak niet eens echt belangrijk. Bekijk je takenlijst opnieuw en orden de taken naar waarde, om duidelijkheid en haalbaarheid te verbeteren. Denk eraan: je takenlijst is geen verlanglijstje.

3. Maak een verhaal van je takenlijst

Lief dagboek, vandaag heb ik….Door een verhaal te maken en het visualiseren van je takenlijst in een verhaal onthoud je niet alleen beter welke taken je moet uitvoeren, maar word je gemotiveerd het verhaal tot een einde te brengen.

2. Verwijder iets van je takenlijst

Soms moet je gewoon nee zeggen. Te veel hooi op je vork nemen bevordert de creativiteit niet. Zit je takenlijst vol? Voel je dan niet schuldig om er iets vanaf te halen.

1. Voeg beloningen toe aan je takenlijst voor extra motivatie

Iedereen heeft weleens een duwtje in de rug nodig. Door beloningen aan het behalen van taken toe te kennen heb je iets om naar uit te kijken. Doe dit bij zowel grote als kleine taken om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd aan de slag gaat met iedere taak!

Laat ons weten welke tip voor jou het beste werkt. Of heb jij nog andere tips? Laat ze achter in de reacties.

Rate this post

Comments

comments