6 tips om je dag efficienter in te delen

We raken dagelijks allemaal verdwaald in een doolhof van e-mail, afspraken, taken en overig werk. Met deze 6 tips breng jij weer structuur in je werkdag!

 

Checklist

1. Begin met een takenlijst, niet met je e-mail

Het is bijna voor iedereen een gewoonte om na het pakken van een kop koffie je e-mail te openen. Niet doen! Je e-mail kan al snel een uur in beslag nemen en soms wel veel langer. Voor je het weet is het alweer tijd om te te lunchen. 

Je bent beter af om het half uur te spenderen aan het maken van een takenlijst. Zorgen dat je weet wat je vandaag gaat afkrijgen. Bij het opstellen van een takenlijst begin je eerst met de kleine dingen, het laag hangende fruit, om vervolgens de grotere klussen aan te pakken. 

2. Blokkeer bronnen voor afleiding

Multitasken is in de meeste gevallen een illusie. Wie op een dag meters wilt maken en zijn zaakjes wilt afronden zorgt ervoor dat er geen afleiding is. Laat je e-mail niet de hele dag openstaan, maar gun jezelf minstens 3 x 60 minuten op een dag op niet afgeleid te worden door e-mail. Als er spoed is bellen je collega’s of klanten wel. Zet je facebook, twitter of andere social media ‘even uit’. Zet je telefoon op dnd. Alles en iedereen wat je uit je concentratie haalt kost je kostbare tijd. Het gemiddeld 5 tot 10 minuten voordat je weer goed in je materie zit. 

3. Verdwaal niet op internet

Het gebeurt je vaker dan je denkt. Je opent Google, zoekt voor “A” en voordat je het weet heb je het hele alfabet gezien en weet je alle laatste nieuws uit Tuvalu. Probeer gericht te zoeken en laat je niet afleidingen tijdens je surfgedrag. 

4. Zorg voor een leeg bureau

Chaos op je bureau is chaos in je hoofd. Zorg dat je bureau leeg en schoon is. Dit werkt vele malen prettiger. Waar gehakt wordt vallen spaanders, maar gun jezelf ook de tijd om je werkplek mintens één keer per dag op te ruimen. Tijd voor koffie? Neem dan één minuut extra om je bureau op te ruimen. 

5. Leer nee zeggen

Als je op ieder verzoek “ja” blijft zeggen zul je zien dat je nooit door je werk heen komt. Iedereen wilt iets van je en vaak willen ze het direct. Probeer eens een keer nee te zeggen en stel een later moment voor. Je zult zien dat je meer ruimte creeert om eerst je huidige werk af te maken alvorens je weer aan iets nieuws begint. 

6. Wees niet te perfectionistisch

Perfectionisme kan je ver brengen, maar het kan op het zelfde moment een blok aan je been zijn. Soms is het beter om genoegen te nemen met “meer dan goed genoeg”. Ook in dit geval geldt de 80/20 regel. In 20 procent van je tijd bereik je vaak 80 procent van het resultaat. In veel gevallen is dat meer dan genoeg. 

Heb jij nog tips of suggesties? Wij horen ze graag!

Rate this post